Fire av fem nordmenn bruker sosiale medier, og en ny undersøkelse viser at dagens 15-åringer sliter med å navigere på nett. Her er noen av de viktigste sosiale medier-sakene i nyhetsbildet for august.

 

1. Fire av fem nordmenn bruker sosiale medier (N24)

“80 prosent av nordmenn mellom 16 og 79 år bruker sosiale medier. Det er blant de middelaldrende bruken øker mest, ifølge SSB.” skriver n24.no

Det er de yngste som er de flittigste brukerne av sosiale medier, men den største økningen finner vi faktisk i aldersgruppen 45–64 år. I 2018 er det 20 prosent flere hyppige brukere blant denne målgruppen enn det var for bare tre år siden. Disse bruker også sosiale medier i jobbsammenheng.

Les også: Suksesshistorie: Harstad folkehøgskole

2. Sosiale medier stadig viktigere i ferieplanleggingen (abc nyheter)

“Mens 22 prosent svarte at de brukte sosiale medier til å finne reiseinspirasjon i 2015, var antallet steget til 28 prosent i fjor. Årets undersøkelse viser at tall er økt ytterligere til 30 prosent.” skriver abcnyheter.no

Det er venner og familie som er vår viktigste inspirasjonskilde, men sosiale medier kommer på en sterk andreplass, i følge en ny undersøkelse foretatt av momondo.no

Sosiale medier er blitt en viktig inspirasjonskilde når vi skal på ferie. Foto: pexels.com

3. Tre av ti barn følger aldri aldersgrensen på sosiale medier (HA)

Tre av ti barn følger aldri aldersgrensen på sosiale medier, mens nær halvparten følger den noen ganger, viser Medietilsynets undersøkelse.

Kun 16 prosent av barn mellom 9 og 12 år følger alltid aldersgrensene på sosiale medier, viser undersøkelsen Barn og medier 2018.

I alderen 9 til 13 år oppgir 74 prosent av de spurte at de bruker sosiale medier.

Les også: Ta tilbake engasjementet ditt på Instagram

Aldersgrensen for å lage en profil og bruke sosiale medier er satt til 13 år etter at EUs personvernforordning (GDPR) trådte i kraft i Norge i juli.

«Lovverket er strammet inn fordi kommersielle aktører ikke skal kunne samle inn og bruke data fra barn under 13 år uten foreldres samtykke. Det er Medietilsynets råd å følge aldersgrensene», sier direktør Mari Velsand til Haugesund Avis.

4. Norske 15-åringer er ikke kritiske nok til informasjonen de finner på nett (forskning.no)

“Finn fram til en nettside som passer som kilde til en naturfagoppgave om klimaendringer på Svalbard, og gi en begrunnelse for hvorfor du kan stole på denne”.

“Hvordan ville du selv gått fram for å svare på oppgaven over?” spør forskning.no

I en PISA-undersøkelse grublet elevene på den samme problemstillingen, og en rekke andre oppgaver, som måler deres leseforståelse. Det viser seg at denne og lignende oppgaver er svært vanskelig for de fleste unge.

“Å finne fram til informasjonen, og ikke minst å vurdere både innholdet og hvem som står bak en nettside, er en viktig del av lesingen på nett. Men langt fra alle behersker dette.”

Tove S. Frønes ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning mener vi skylder elevene å lære dem å lese på nettet.

“Å finne fram til informasjonen, og ikke minst å vurdere både innholdet og hvem som står bak en nettside, er en viktig del av lesingen på nett. Men langt fra alle behersker dette”, sier Frønes til forskning.no og påpeker at navigasjonsferdighetene generelt er på et svært lavt nivå blant 15-åringene.

 

One thought on “Sosiale medier i august oppsummert

  1. Pingback: «Det er kulturen som er sjefen!» ⎮ Lederkonferansen i Harstad

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This